Trykkbrytere, også kjent som pressostat eller trykkvakt, spiller en kritisk rolle i mange applikasjoner hvor overvåking og regulering av trykk er nødvendig. De finnes i ulike varianter som kan tilpasses spesifikke behov, og forståelsen av deres funksjon og tekniske egenskaper er viktig for å velge riktig produkt. Her gir vi en oversikt over nøkkelbegrepene og funksjonene til trykkbrytere.
Kunnskap
Trykkbryterens brytningspunkt kan justeres innenfor et gitt trykkområde, også kalt arbeidsområde. Dette varierer fra modell til modell, og sikrer at bryteren kan tilpasses systemets behov.
Maksimalt trykk refererer til det høyeste trykket bryteren kan tåle uten å bli ødelagt. Det er viktig å merke seg at maksimalt trykk gjelder for statisk trykk, mens dynamisk trykk krever en reduksjon på 30-50 % av denne verdien for å sikre trygg bruk.
De elektriske dataene for trykkbryterne refererer til vekselspenning, med mindre noe annet er angitt. For lavstrømsapplikasjoner, under 20 mA, bør gullbelagte kontakter benyttes for å sikre pålitelig kontakt. Disse kontakter kan tåle en maksimal strøm på 50 mA. Gullbelagte kontakter er tilgjengelige for alle modeller som har mikrobryter.
Membran trykkbryter: I denne typen bryter presser mediet mot en membran, som via en mekanisme aktiverer en mikrobryter. Denne typen er egnet for mange ulike medier og applikasjoner.
Stempel trykkbryter: Her er det et stempel som trykkes av mediet og aktiverer mikrobryteren. Disse bryterne skal ikke brukes i applikasjoner med luft eller gass, da de er designet for væskemiljøer.
Elektronisk trykkbryter: Disse bryterne fungerer på samme prinsipp som trykkgivere, men i stedet for et analogt signal har de ett eller to programmerbare alarmpunkter. Disse kan settes enten via en PC med et spesialprogram eller direkte på bryteren. Elektroniske brytere gir høy nøyaktighet og lang levetid, og er spesielt nyttige i krevende applikasjoner.
Trykkbrytere opererer innenfor et spesifikt temperaturområde for å sikre korrekt funksjon og nøyaktighet. Dette området varierer med modell og spesifikasjon.
Når brytningspunktet stilles inn, bør man være oppmerksom på at fjæren kan ”sette seg” etter noen operasjoner, noe som kan endre innstilt verdi. Det anbefales å kontrollere bryteren etter rundt 20 operasjoner eller 1 døgn. På forespørsel kan OEM Automatic forhåndsinnstille bryteren i henhold til spesifikke krav.
For å sikre lengre levetid ved dynamiske trykk, bør bryternes arbeidsområde utnyttes forsiktig. Det anbefales å bruke maksimalt 75 % av bryterens arbeidsområde i slike tilfeller. Ved statisk trykk kan hele arbeidsområdet utnyttes uten problemer.
Mariann Lundgrenn