Lær deg mer om Puls strømforsyninger

Kunnskap

Fra vår leverandør PULS tilbyr ett komplett sortiment av strømforsyninger, redundante systemer, DC-UPS, DC/DC omformere og at antall spesielle strømforsyninger f.eks. til marint bruk, eksplosjonsfarlige miljøer (ATEX), AS-I bus samt strømforsyninger for -40°C. Sortimentet strekker seg fra 0,6 – 40 A (24 V DC). Utspenning fra 5-56 V DC.


Kraftig primærside, høye MTBF-tall og lang levetid gir strømforsyninger med meget høy driftssikkerhet.  Vi kan også tilby komplette DC-UPS løsninger for å sikre at man har 24 V DC tilgjengelig ved strømavbrudd. Høyeste driftssikkerhet med garantert lang levetid uansett modellserie. Komplettere med DC-UPS eller redundans for maksimal sikkerhet.

FIRMA PULS

Puls er et privat eiet tysk firma med over 40 års erfaring av å designe og produsere switchede strømforsyninger for DIN-skinne. Puls er ledende innen teknikk og innovasjon, og med en stadig utvikling av nye produkter er de en pioner på markedet og en av de største produsentene globalt. Produksjonen skjer i egne fabrikker, noe som gir full kontroll over kvaliteten fra utvikling til leveranse. Sammen med PULS kan vi tilby ett komplett sortiment strømforsyninger. Fra små til store strømmer, med høy kvalitet og driftssikkerhet som gjør dem anvendelige, selv for de mest komplekse applikasjoner.

MINILINE

Pålitelige og kompakte strømforsyninger for mindre strømmer.
Finnes i flere utspenninger fra 5 til 48 V DC.

 • 0,6-4,2 A
 • Fra 22,5 mm bredde
 • Høy driftssikkerhet
 • Kompakte mål

PIANO

Piano har de fleste industrikravene som kreves på en strømforsyning. Piano har færre ekstrafunksjoner og en lavere pris, uten å kompromisse med kvalitet og driftssikkerhet. Piano serien har et utmerket forhold mellom pris/ytelse.

Høy virkningsgrad, lang levetid og høye MTBF-tall gjør Piano-serien til best i sin klasse.

 • 1,5-20 A
 • Kostnadseffektiv
 • Best ytelse i sin klasse
 • Plast hus

DIMENSION

Puls produktfamilie Dimension består av to ulike serier, Q-serien og C-serien. Det som kjennetegner produktene fremfor alt er den meget høye virkningsgraden og de små bygge målene. Dette innebærer mer plass for andre komponenter og mindre skap/kapslinger kan benyttes, noe som gir kostnadsbesparelser. Serien tilbyr 1-fase og 3-fase drift, redundante system, DC-UPS system og en rekke tilbehør. Hus er i metall.

C-serien har samme høye kvalitet og driftssikkerhet som Q men med færre tekniske funksjoner. C-serien er standard valget.

 • 3-20 A
 • 1-fase og 3-fase
 • Høy ytelse 
 • 20 % effektreserve

EFFEKTRESERVE/BONUSEFFEKT

Puls strømforsyninger har ekstra strøm tilgjengelig for å håndtere oppstart av for eksempel DC-motorer eller midlertidige høye strømuttak i applikasjonen. Funksjonen betyr at man ikke trenger å overdimensjonere strømforsyningen for å håndtere høye strømuttak. Vi bruker to forskjellige begreper; Bonuseffekt og effektreserve. Nedenfor er en kort beskrivelse av forskjellen og hvilke enheter som har hvilken funksjon

 

BONUSEFFEKT

Serie Dimension Q er utrustet med en bonuseffekt, noe som innebærer at strømforsyningen kan gi 50 % mer strøm i 4 sekunder. Bonuseffekten finnes tilgjengelig innen hele omgivelsestemperaturområdet og er tilgjengelig direkte etter oppstart. Det er en tidsstyrt reserve, noe som gir den fordelen at man ikke kan overbelaste strømforsyningen og man minimerer risikoen for å overbelaste kablene.

 

EFFEKTRESERV

Serie Dimension C har en effektreserve som tillater 20 % ekstra strøm kontinuerlig. Funksjonen er ikke tidsstyrt, man kan benyttes kontinuerlig hvis omgivelsestemperaturen er under 45 °C.   

 

VIRKNINGSGRAD/LEVETID

Puls strømforsyninger har en meget høy virkningsgrad noe som gir lang levetid og høy driftssikkerhet. Nærliggende komponenters levetid økes også da effekttapet er meget lite, og temperaturen i skapet holdes på et lavt nivå.

Elektrolytt kondensatorene er den komponent som er mest følsom for varme og som i prinsipp avgjør levetiden på strømforsyningen. For hver 10° C økning av temperaturen halveres levetiden. Høy kvalitet på kondensatorene sammen med høy virkningsgrad er en forutsetning for en bra strømforsyning. Alle Puls strømforsyninger oppfyller disse kriteriene. 

 

Dimension serien har dessuten ett nytt kretsdesign som gir virkningsgrad opp mot 96 %. Kondensator levetid på over 50 000 timer ved Inom og 230 V AC. Under normale forhold gir dette en levetid på ca. 13-15 år.

Takket være høy virkningsgrad, smarte kretskort løsninger og et bra termisk design har Puls lykkes minimere den fysiske størrelsen for hver ny produktserie/generasjon. Mindre mål og bredde betyr mer plass for andre komponenter i allerede tettpakkede elektrotavler. Dette kan også innebære mindre tavler/kapslinger, noe som gir kostnadsbesparelser.
 

KORTSLUTNINGSSTRØM/SEKUNDÆRE SIKRINGER

24 V DC strømforsyninger har vanskeligheter med å trippe/løse ut sekundære sikringer med unødvendige driftsstopp til følge og ingen selektivitet. Puls strømforsyninger har en såkalt konstantstrøms kurve noe som innebærer at strømmen øker, mens spenningen synker ved overlast/kortslutning.

På flere strømforsyninger finnes den doble merkestrømmen tilgjengelig, noe som gjør trippingen enklere på det termiske område, spesielt om sikringens merkestrøm ligger et stykke under strømforsyningens merkestrøm. Puls serie Dimension har store utgangskondensatorer. Ved en kortslutning lades disse ut og gir en meget høy strøm under en kort tid. Denne strømmen gjør det mulig for automatsikringene å trippe på det elektromagnetiske området med bra selektivitet. Spenningen synker under utladningsperioden avhengig av hvor raskt sikringen tripper.


Dimension Q gir etter peakstrømmen en høy konstant kortslutningsstrøm (opp til 250 % av Inom) I 4 sekunder for så å gå tilbake til normale verdier. Funksjonen medfører at det ikke foreligger noen risk for varmgang i kabler om sikringen ikke tripper eller ikke benyttes.

Dimension C gir en konstant høy kortslutningsstrøm (opp til 180 %) til feilen er utbedret. 

Dimension serien anbefales når man ønsker å løse ut automatsikringer på det elektromagnetiske området. 
 

Bildet viser en 10 A strømforsyning som gir ut 40 A i 5 ms.
Store kondensatorer hjelper på denne måten til å trippe automatsikringer.

En sikker tripping på det elektromagnetiske området forutsetter at kabellengdene er relativt korte. For å få en sikker selektivitet ved lengre kabellengder og mindre tverrsnitt kreves elektroniske sikringer

Ved korte kabellengder klarer Puls å trippe tradisjonelle automatsikringer.
Ved lengre kabellengder er Lutzes elektroniske sikringer løsningen.

 AKTIVT OPPSTARTSTRØMBESKYTTELSE

Alle strømforsyninger (uansett fabrikat) har kondensatorer i primærkretsen. Ved spenningssetting gir kondensatorene en kortslutningseffekt som skaper en høy oppstartstrøm. Vanligvis dempes strømmen ved hjelp av en NTC motstand, som ved oppstart har en høy motstandsverdi. Etter en tid i øker varmen og motstanden kobler seg ut av seg selv. Ved tilfeldige primærspenningsbortfall rekker ikke motstanden å kjøle seg ned og gir dermed ingen beskyttelse mot høy oppstarts strøm.

Dimension serien har aktivt oppstartbeskyttelse som fungerer også når strømforsyningene er varme. Ved et tilfeldig primærspenningsbortfall foreligger ingen risiko at primærsikringen tripper. Funksjonen er også fordelaktig om flere strømforsyninger kobles på samme sikring.

 

TRANSIENTBESKYTTELSE OG PFC-FILTER

Alle strømforsyninger har passivt transientbeskyttelse i primærdelen for å motstå spenningstopper laget av f. eks induktive laster. Strømforsyningene oppfyller normen VDE0160 750 V/1,3 ms. Dimension Q har også et aktivt transientfilter som ytterligere forsterker driftssikkerheten i tøffe miljøer. Q-serien anbefales der man mistenker at det er tøft miljø og utskiftning av kostbart. 

Ingen kan gardere seg mot dårlig el-nett. Eneste måten å beskytte strømforsyningen på er å benytte strømforsyning med en kraftig primærdel som tåler både støy, spenningspeaker og korte brudd.
Dem aller fleste strømforsyninger oppfyller normen EN 61000-3-2 (grenseverdi for overtoner). Dimension Q har aktivt PFC filter som innebærer at inngangsstrømmen i stort sett er sinusformet, noe som gir et bra elektrisk miljø og mindre stress på mellom transformatorene. Effektfaktor ligger mellom 0,91- 0,99.
 

TILKOBLING

Dimension C, MiniLine 2 og Piano har kraftige skrutilkobling som i de fleste tilfeller klarer kabler opp til 4 mm².
Dimension Q, MiniLine har fjærtilkoblinger som er spesielt tatt frem for Puls.
Noen Piano modeller har push-in fjærtilkobling

Fjærtilkoblinger / Push-In gir mange fordeler:

 • Ingen etter trekking av skruer
 • Tilkoblingen er bi stabil åpen eller lukket
 • Mer ufølsom for vibrasjoner
 • Ger en rask og kostnadseffektiv installasjon
 

TEMPERATUROMRÅDE

Dimension serien har et arbeidstemperatur-område fra -25 ˚C til +60 ˚C uten lastreduksjon. (opp til +70 ˚C med lastreduksjon). Også starter ved -25 ˚C gir sikker oppstart uten flere oppstarts forsøk. Dimension anbefales i applikasjoner der strømforsyningen utsettes for kaldstarter i minusgrader. Miniline arbeider mellom -10 ˚C (0 ˚C) til +60 ˚C uten lastreduksjon og Piano mellom -10 ˚C til + 55 ˚C.
 

PULS - PLUS LITE TIL

Puls utviklingsvilje og streving etter kvalitetsprodukter gir også mange tekniske fordeler:

 • Sikre tekniske data med utførlig datablad
 • Unikt DIN-skinne feste
 • Spesifikke MTBF-tall for hver enkelt modell
 • Kraftige tilkoblinger
 • Små ventilasjonsåpninger
 • Siste teknikken innen kraftelektronikk

GODKJENNINGER

Godkjennelsene gir trygghet. Puls har de internasjonale relevante godkjenningene som normalt behøves for eksport, utover dette finnes også marine godkjenninger. Flere produkter har dessuten ekstra klassifiseringer som ATEX, NEC klasse 2 og SEMIF47. Dette gir trygghet og forenkler eksporten til andre land

 
Trenger du teknisk hjelp?
Joachim BjellandJoachim Bjelland

Produktansvarlig

004790785581 90 78 55 81

Send e-post Send e-post

Kundesupport

For pris og leveringstid, logg inn eller ta kontakt med vår kundesupport

phone 32 21 05 05

Send e-post Send e-post